Aktionærrettigheder

Investering

Rettigheder for aktionærer 

Regler i EU (aktionærrettighedsdirektivet) har udvidet aktionærernes rettigheder ved investering i selskaber, der har hjemsted i EU, eller hvor aktien er optaget til handel inden for EU.

Formålet

Formålet med reglerne er at skabe en tættere forbindelse mellem udstedere og deres aktionærer. Den tættere forbindelse skal blandt andet opnås ved, at aktionærerne informeres om deres rettigheder, og hvordan de kan udnyttes.

Brev om generalforsamling

Udover de informationer, du som aktionær allerede modtager i dag omkring afkast, ændringer i aktieforhold, diverse tilbud samt afregninger, modtager du også en meddelelse, når et selskab holder generalforsamling. Meddelelsen er en generel orientering, som skal minde dig om din rettighed til at deltage i og stemme ved generalforsamlinger.
Meddelelsen modtager du i din netbank eller e-Boks. Hvis du modtager breve i netbank, kan du tilmelde dig en beskedservice, så du får en sms eller mail, når der ligger en ny besked i netbanken. Vil du se, hvordan du tilmelder dig, så følg vejledningen ”Beskedservice – tilmelding og ændring” under Netbank her.

Sådan stemmer du

Hvordan du skal stemme afhænger af, om det er danske eller udenlandske aktier.

  • For danske aktier skal du stemme via Aktionær- eller Investorportalen og det er pt. gratis.
  • For udenlandske aktier kan du for størstedelen afgive din stemme via netbanken mod et gebyr. På visse markeder er det dog ikke muligt at stemme elektronisk. Her kan du få registreret dit ejerskab og dermed ret til fysisk at deltage på en generalforsamling mod gebyr. For registrering kontakt ufonds@sparkron.dk.

Der er naturligvis fortsat ikke noget krav om, at du skal deltage og stemme, men med ændringerne bliver det lettere for dig at holde øje med, hvornår du som aktionær kan få indflydelse.

Læs også

Klaus Skjødt

Om Sparekassen

Årsregnskab 2023

Danmarks bedste bankrådgivere og Danmarks mest tilfredse kunder er to af de resultater, som vi i Sparekassen Kronjylland opnåede i 2023. Nu har vi også leveret et regnskab, der viser flot vækst. Vi har nemlig opnået det bedste resultat før skat nogensinde.

cheføkonom Anders Høyer

Investering

Hvordan går det med renterne? Og hvad med inflationen?

VIDEO: Hør hvordan det er gået med inflationen og hvor renten måske skal hen i denne status med Anders Høyer, cheføkonom i Sparekassen Kronjylland.

1000-kronesedler

Kontanter

Farvel til 1.000-kronesedler og gamle seddelserier

1.000-kronesedlen og seddelserier til og med 1997 udgår. Det gør de 31. maj 2025 – i stedet er en ny seddelserie på vej de kommende år. Du har god tid til både at bruge de ældre sedler til betaling - og til at indløse dem.

Bolig fornyelse

Skab overblik

Økonomisk overblik med en budgetkonto

Med en budgetkonto og et årsbudget for familiens økonomi, kan du skabe et godt overblik over, hvad du bruger dine penge på - og dermed have styr på udgifterne.