Få økonomisk tryghed

Måske er januarlønnen mindre, end du regner med

For mange lønmodtagere lander årets første lønseddel snart i de digitale postkasser. Måske er den ventet med længsel, fordi din konto stadig er ramt af efterveer fra en dyr december med julemiddage, julegaver og fejring af nytår. Det kan også være, at januarudsalget har tæret lidt på din konto. Uanset om din bankkonto tørster efter årets første løn eller ej, er det ikke sikkert, at lønnen, der tikker ind på kontoen, er helt så stor, som du havde regnet med.

Når januarlønnen bliver udbetalt, er det nemlig første gang, at landets boligejere bliver omfattet af de nye boligskatteregler, der trådte i kraft 1. januar. Hvor du som boligejer tidligere er blevet opkrævet din boligs grundskyld af din kommune to gange om året, skal du som boligejer nu vænne dig til, at Skattestyrelsen opkræver begge dine boligskatter hver måned: Nemlig både ejendomsværdiskatten (som vanligt) og grundskylden.

Betalingen af grundskylden sker som udgangspunkt ved, at Skattestyrelsen automatisk trækker grundskylden ud af din månedlige indkomst sammen med din øvrige skat. Selvom mange boligejere på grund af de nye boligskatteregler skal betale mindre i grundskyld i 2024, vil de altså opleve at få mindre udbetalt i løn, end de plejer. Der er ikke tale om en ny skat, men blot en ny måde at betale den på.

Justering af din budgetkonto?

Det nye er, at udgiften er fordelt over hele året. Det betyder, at du måske også skal lave lidt justeringer på din budgetkonto. Hvis du over din budgetkonto eksempelvis er vant til løbende at spare op til to halvårlige opkrævninger af grundskyld fra kommunen, vil du fremover opleve, at du overfører flere penge til budgetkontoen, end der er behov for. Det kan derfor være en fordel at sætte det beløb, du overfører fra din lønkonto til budgetkontoen ned. Nærmere bestemt med et beløb, der svarer til dét, du nu betaler månedligt af din indkomst til grundskylden – og dermed får udbetalt mindre i løn. På den måde vil du opleve at have det samme beløb til rådighed hver måned, som du plejer, selvom den udbetalte løn - på papiret - ser mindre ud. Vil du se, hvad du skal betale i ejendomsskatter, kan du finde din ejendomsværdiskat og grundskyld på din forskudsopgørelse under feltet: ”Eksisterende ejendomme og grunde”.

Så altså: Inden du får et chok over at være gået ned i udbetalt løn og overvejer at spørge dit lønningskontor, om der er sket en fejl, så husk, at det er nu, de nye boligskatteregler træder i kraft. Læs som altid din lønseddel grundigt igennem – og tjek din forskudsopgørelse for 2024. Den kan du se på tastselv.skat.dk. Det er også her, du retter i forskudsopgørelsen, hvis der er forhold vedrørende din indkomst, der har ændret sig.

Læs også

Familie produkter

Garant

I alt 63 millioner kroner bliver udbetalt i renter til garanter

Er du en af Sparekassens 37.000 garanter, så får du i starten af april udbetalt 4,5 procent i rente af din garantkapital. Pengene bliver overført til din afkastkonto. Vi udbetaler i alt 63 millioner kroner til vores garanter.

Få rabat på dyre- og forlystelsesparker

Nyheder

Oplevelser med rabat

Er familien på udkig efter store oplevelser? Som kunde hos os kan du få rabat på en række forlystelses- og dyreparker over hele landet. Du kan købe billetter med rabat til hele familien.

Tjek dit Totalkreditlån direkte i net- og mobilbank

Bolig

Beregn dit Totalkreditlån nemt i net- og mobilbank

Nu kan du tjekke dit Totalkredit og lave nyere beregninger direkte i net- og mobilbank

Unge raadgivning

Konti

Rentestigninger på indlån

Vi har sat renten op på en række indlånskonti for børn og unge. Det samme har vi på Garant Opsparing for SparKron Garanter.