Om sparekassen
Stor møbeldonation varmer i Kirkens Korshærs varmestue i Horsens
For at støtte Kirkens Korshærs sociale arbejde i Horsens har Sparekassen Kronjylland doneret en lang række brugte møbler til byens varmestue.
Sidst i november rullede en varevogn fra Sparekassen Kronjylland ind på Borgergade i Horsens. Destinationen var Kirkens Korshærs varmestue, og ombord var blandt andet fem kontorstole, fire skabe, tre sofaer, to borde, to fladskærme og en projektor – alt sammen brugte møbler fra Sparekassens afdelinger, som nu kommer varmestuens brugere til gavn.
Fristed for misbrugere
Varmestuen er et fristed for misbrugere. Der er åbent fra kl. 9-14 seks dage om ugen, og her kan de cirka 50-70 daglige brugere få morgenmad, ligesom de kan købe et varmt frokostmåltid til 20 kr.
- Her kan de komme fulde eller skæve, så længe de opfører sig ordentligt og ikke tager stoffer eller drikker alkohol i varmestuen, fortæller Kirstine Madsen, der er leder af Kirkens Korshærs sociale arbejde i Horsens. Cirka 80 procent af varmestuens brugere har tidligere siddet i fængsel, ligesom mange har været i kontakt med det psykiatriske system.
Afdelingsdirektør Jesper Fogtmann Hansen (t.v.) har sammen med Jacob Kling Meinhardt, privatkundechef i Sparekassens Horsens afdeling, taget plads i de ”nye” brugte sofaer i Kirkens Korshærs varmestue til en snak med Kirstine Madsen.
Hjælper med praktiske opgaver
De fleste af varmestuens brugere har en bolig, men mange af dem har brug for hjælp til at bo selv. Derfor hjælper Kirstine og hendes medarbejdere med blandt andet MitID, betaling af regninger, kontakt til kommunen og andet.
- Når vi har tiden til det, vil vi gerne hjælpe ved at tage med til møde på Borgerservice eller ved lægen. Vi besøger dem også, hvis de er i fængsel eller er indlagt, fortæller Kirstine Madsen og tilføjer, at for mange af brugerne er medarbejderne deres nærmeste pårørende.
" Jeg bliver rørt hver gang, vi får donationer fra private. Det betyder meget. "
Kirstine Madsen, leder af Kirkens Korshærs sociale arbejde i Horsens.
Flere brugere nu end for fem år siden
Med fire ansatte og omkring 20-25 frivillige, der står for madlavningen i varmestuens åbningstid, er tiden og ressourcerne ofte knappe. Samtidig oplever varmestuen flere brugere nu end for fem år siden.
- Det er blevet sværere at klare sig med prisstigningerne i samfundet og besparelserne i det offentlige, forklarer Kirstine Madsen og tilføjer, at de oplever flere, der kommer direkte fra en psykiatrisk afdeling og fortsat har brug for behandling.
Afhængig af donationer
Det stigende behov for hjælp betyder også, at varmestuen er afhængig af donationer.
- Jeg bliver rørt hver gang, vi får donationer fra private. Det betyder meget, fortæller Kirstine Madsen, der er glad for møbeldonationen fra Sparekassen Kronjylland. Og afdelingsdirektør i Sparekassens Horsens afdeling, Jesper Fogtmann Hansen, er glad for at kunne hjælpe.
- Vi kan alle ende i en situation, hvor vi står uden et netværk og har brug for hjælp. Vi er glade for at kunne gøre en forskel for de mennesker, der kommer her på varmestuen, forklarer Jesper Fogtmann Hansen, der har taget initiativ til møbeldonationen.