Sparebøssemuseet i Randers

Sparebøssemuseet er permanent lukket 

Lukningen skyldes, at Sparekassen Kronjylland flytter fra Middelgade 1 til Østervold 39.


Da museet ligger i kælderen i Sparekassens lejede lokaler i Middelgade, kan det ikke blive liggende og der er desværre ikke den fornødne plads til 3.500 sparebøsser på Østervold.



3. maj 1995 fik Randers og Danmark en ny og hyggelig turistattraktion.

Sparebøssemuseet – Danmarks eneste museum for sparebøsser – så dagens lys.

Når du bevæger dig ind i Sparebøssemuseet, er det som at træde ind i en verden fyldt med opsparingens historie.

Sparebøsser fra hele verden

Museets imponerende samling af gamle sparebøsser viser de almindeligste typer af danske sparebøsser, men samlingen indeholder også sparebøsser fra mange andre lande. De ældste af dem kan dateres helt tilbage til 1600-tallet.

Sparebøsserne er formet som grise, bamser, fugle, nisser, dyr, tegneseriefigurer, postkasser, busser og meget andet. Der er mekaniske sparebøsser med sjove funktioner, der er keramiske sparebøsser, og der er sparebøsser af træ, metal og plastik. De voksne kan helt sikkert genkende sparebøssen fra deres barndom.

Mange af sparebøsserne er oprindelig købt som gaver til børn til opsparing af mønter og sedler, og når man ved, at mange af sparebøsserne skulle slås i stykker for at få fat i sparepengene, så er det overraskende, at så mange er bevaret og fortsat er intakte.

Ud over de mange sparebøsser rummer Sparebøssemuseet en samling pengesedler fra de seneste mere end 100 år samt effekter fra de danske pengeinstitutters barndom. Inventar, arbejdsredskaber, regnemaskiner, budtasker og Danmarks ældste stadig aktive sparekassebog fra 1829 er med til på alle måder også at gøre museet til en historisk attraktion.

Historie

Sparekassen havde siden slutningen af 1980’erne og frem til 1995 haft en lille udstilling af egne sparebøsser fra 1930’erne til 1995 samt lertøjssparebøsser udgivet af Bikuben formet som figurer af ministre og udenlandske statsmænd og kvinder. De stod oprindelig i rigtig mange år på direktionskontoret i Sparekassen, men da der ikke længere var plads til dem der, blev de i slutningen af 1980’erne flyttet ned i kælderen under Sparekassens afdeling i Middelgade 1 i Randers.

Det var først, da man i 1995 modtog en større samling sparebøsser fra daværende sparekassedirektør Jacob Leth, at det blev besluttet at åbne et egentligt museum samme sted. Dermed var samlingen på knap 1.400 sparebøsser.

I 2004 fik museet overdraget en stor samling sparebøsser fra Sparekassemuseet på Klarskovgaard ved Korsør. Klarskovgaard blev drevet som kursuscenter for sparekasserne i Danmark og derudover drev man også et museum med mere end 2.000 sparebøsser. Museet havde fast åbningstid, lønnet personale og der blev opkrævet entré fra besøgende.

Da det på et tidspunkt ikke længere kunne betale sig økonomisk at drive det lille Sparekassemuseum, måtte man med vemod nedlægge det. Sparebøssemuseet i Randers tilbød at overtage samlingen på den betingelse, at de overtagne sparebøsser blev udstillet sammen med de øvrige sparebøsser i museet i Randers.

En del af de mange sparebøsser fra Klarskovgaard-samlingen var skænket af Ole Priess Nielsen, som var ansat i Sparekassen SDS. Han havde gennem mange år samlet sparebøsser fra hans mange udenlandsrejser og havde ikke længere plads til dem hjemme i privaten. Sammen med sparebøsserne skænkede han også de skabe, som han havde sparebøsserne stående i og såvel sparebøsser som skabe kan ses på Sparebøssemuseet.

Efter at have overtaget sparebøsserne fra Klarskovgaard var Sparebøssemuseets samling på ca. 3.500 sparebøsser. Samlingen er siden vokset yderligere og i dag er der nok nærmere 3.600.

For at sikre samlingen for eftertiden blev der af Sparekassen Kronjylland i 2007 oprettet en fond, som hedder ’Fonden for Sparebøssemuseet’.

Museet kunne i 2020 fejre 25 års jubilæum.

http://www.sparebossemuseet.dk/

https://www.facebook.com/sparebossemuseet/

https://www.instagram.com/sparebossemuseet

 

Hør den daglige leder af museet Inge Nielsen fortælle et par af de historier, der gemmer sig bag nogle af sparebøsserne på museet:

Læs også

Repræsentantskabsvalg 2024

Nu kan vores garanter stemme til repræsentantskabsvalget 2024

Det betyder at de har direkte indflydelse på Sparekassens fremtid. Som garantsparekasse er Sparekassen Kronjylland nemlig selvejende. Det betyder, at ingen aktionærer står og kræver et stort overskud, så de kan få udbytte. Til gengæld er vi gennem demokratiske valg styret af kunderne. Det giver os mulighed for at tænke langsigtet til glæde for både kunder, medarbejdere og samfundet.

Om Sparekassen

Sparekassen Kronjylland har Danmarks mest tilfredse kunder

Både blandt privat- og erhvervskunder ligger Sparekassen Kronjylland nummer 1 i ny undersøgelse. EPSI har netop offentliggjort deres nyeste undersøgelse af tilfredsheden blandt danske bankkunder, og mens der generelt er lav tilfredshed, er situationen en ganske anden i garantsparekassen Sparekassen Kronjylland.

Klaus Skjødt

Om Sparekassen

Halvårsregnskab 2024: Godt første halvår

Sparekassen har haft et godt første halvår af 2024. Halvårsregnskabet byder både på et godt resultat og understreger en fortsat stærk vækst. I første halvår har Sparekassen fået mere end 3.000 flere kunder.

Sparekassen Kronjylland etablerer stort skov- og naturområde

Om Sparekassen

Sparekassen Kronjylland etablerer stort skov- og naturområde

Sparekassen Kronjylland har købt ca. 170 hektar landbrugsjord, som fremover skal gøre en forskel for både klima og natur. Med tiden bliver der også mulighed for gode naturoplevelser.