Nytårsfortsæt

Nyheder

Har du overvejet et økonomisk nytårsforsæt?

Mange starter året med et nytårsforsæt – ofte ønsker vi at bevæge os noget mere, indføre en kødfri dag eller have mindre skærmtid i familien. Det er alt sammen gode mål, der kan give fornyet energi. Men har du overvejet, at du samtidig kan have et økonomisk nytårsforsæt, hvor du ser på, hvordan du får mest ud af dine penge?

Vores bud på nytårsforsæt

Nytårsforsæt #1: Opsig overflødige abonnementer

En god måde at komme ind i det nye år på er at lave en liste over dine abonnementsaftaler. På den måde kan du få et overblik over, hvilke abonnementer du har brug for, og hvor du kan spare overflødige udgifter. Tjek for eksempel:

  • Musik- og streamingtjenester
  • Fitness
  • Mobil
  • Aviser og magasiner
  • Forsikringer 
Gennemgå listen, og undersøg, om priserne er fair, eller om der er abonnementer til en bedre pris andre steder. Måske er der også nogle, du slet ikke bruger.  
Nytårsforsæt #2: Undgå madspild

Ifølge Landbrug & Fødevarers redegørelse fra efteråret 2018 smider en dansker i gennemsnit 43,7 kilo mad ud på et år. Det er sandsynligvis faldet lidt siden, for tallet har heldigvis været faldende de seneste mange år. Men det er stadig mange kilo mad - og mange penge - der går til spilde.

Lav en madplan
Vil du spare penge ved at mindske dit madspild, er det en god idé at starte med at lave en madplan, hvor du tager rester eller ingredienser fra tidligere dage med i din planlægning. På den måde får du bedre udnyttet de madvarer, du køber.
Få hjælp med apps

Der findes også forskellige apps, der kan hjælpe dig med at holde styr på, hvor længe de forskellige madvarer kan holde, eller som giver dig besked, når der er varer i nærheden af dig med kort holdbarhed, der er ”too good to go”.

Kort holdbarhed - hvis du når at få det brugt

Du kan også afhjælpe butikkernes madspild og samtidig gavne din egen pengepung ved at holde øje med de madvarer nede i supermarkedsdisken, der er sat ned i pris på grund af kort holdbarhed. 

Husk indkøbssedlen

Når du handler, er det i øvrigt en rigtig god idé at have en indkøbsseddel med, der er afstemt din madplan – og så holde dig til den. På den måde er der en større chance for, at du går uden om dyre impulskøb.

Nytårsforsæt #3: Tjek lånet i din bolig

For mange er realkreditlånet til boligen familiens største udgift. Det er derfor værd at undersøge, om du har det rette lån.

Tag fat i din rådgiver, hvis han eller hun skal hjælpe med at se på, om dit realkreditlån stadig er det mest fordelagtige for dig.

Se vores aktuelle låneanbefalinger på realkreditlån her

Lån med variabel rente, der er steget?
Har du et lån med variabel rente, er renten måske steget. Det kan betyde, at du har behov for at overføre flere penge til din budgetkonto. Husk også, at dine renteudgifter giver dig et fradrag. Indfries eller ændres et lån - eksempelvis ved at renten ændres - skal renteudgiften på din forskudsopgørelse hos SKAT rettes, så du får det rette fradrag.

Nytårsforsæt #4: Saml dine pensionsopsparinger
Du kan give dig selv et godt overblik over dine pensionsordninger ved at samle dem ét sted. Brug gerne lidt tid på at undersøge, hvilken type opsparing og investering, du ønsker. Det kan nemlig blive til mange penge med tiden.
Særligt ved mange skift af arbejdsplads risikerer du at have startet en hel serie af forskellige ordninger op. Ved at samle pensionen ét sted, sparer du også penge, da du ikke skal betale administrationsgebyr for at have dem stående flere steder.

Med dit MitId kan du logge ind på pensionsinfo.dk, hvor du finder oplysninger om alle dine pensionsordninger. Det er et godt sted at starte og også et godt udgangspunkt for en samtale med din rådgiver, hvis du vil have hjælp til at give pensionen et servicetjek.
Nytårsforsæt #5: Overvej at energioptimere dit hus

Hvis du har købt hus, skal bygge til eller planlægger at renovere dit hus, så er det måske nu, du skal lave en energirenovering? Det kan mindske både dit årlige energiforbrug og din CO₂-udledning, øge boligens værdi, forbedre indeklimaet – og måske også husets energimærke.

Et godt sted at starte, er forbedringer, du i forvejen skal i gang med: Måske skal du have nye vinduer, nyt tag eller en ny varmekilde? Du kan eksempelvis bruge vores energiberegner til at få et fingerpeg om, hvor der er penge at spare i netop DIN bolig.

Nytårsforsæt #6: Skru ned for varmen, hvis du har det rigeligt varmt - for eksempel om natten

Hvis du vil spare på varmeregningen, men en stor investering som udskiftning af varmepumpe eller nye vinduer ikke ligger i kortene, fordi det ikke passer med dine ombygningsplaner for din bolig i øjeblikket – eller med din pengepung lige nu, så fortvivl ikke. Der er flere små ting, du kan gøre i hverdagen for at spare på energiforbruget.

Hvis du eksempelvis sænker temperaturen én grad i dit hus, kan du normalvis spare omkring fem procent på din varmeregning. Har du 22 grader i dit hus, men skruer to ned, kan du således spare omkring 10 procent på varmeregningen. Du kan også sætte tids- eller fjernstyrende termostatventiler på dine radiatorer og indstille dem til at sænke varmen (ikke slukke den), når du ikke er i rummet eller eksempelvis om natten. Flere termostater kan du også styre via din mobil.

Nytårsforsæt #7: Start året med plus på klimakontoen, når du investerer

Hvorfor ikke have klimaet i tankerne næste gang, du skal lave en investering? Med bæredygtige investeringer har du mulighed for at gøre en god forretning samtidig med, at du tilgodeser klimaet. Det nytter nemlig at investere bæredygtigt.

Læs meget mere om bæredygtige investeringer her.

Nytårsforsæt #8: Få styr på, om du er over- eller underforsikret

Ifølge Gjensidige Forsikring er 3 ud af 4 privatkunder for lidt eller for meget forsikret. Begge dele kan blive en dyr fornøjelse. Det er derfor en god idé, at du tjekker, om dine forsikringer modsvarer din livssituation og dine ønsker til økonomisk tryghed.
Husk også jævnligt at give forsikringerne et tjek, så de hele tiden passer til der, hvor du er i livet - så du hverken er over- eller underforsikret.   

Læs mere om forsikringer her.

 

Nytårsforsæt #9: Tal med din rådgiver, hvis din økonomi er for presset

Oplever du, at familiens økonomi har svært ved at hænge sammen, så luk ikke øjnene, men kontakt din rådgiver. Sammen kan I se på mulighederne for at skabe mere luft i familiens økonomi - uanset om økonomien er presset af prisstigninger, højere rente på dit rentetilpasningslån, en dyr varmekilde, ændrede forhold i dit liv eller noget helt femte. Sandsynligvis kan din rådgiver hjælpe med at skabe overblik over mulighederne eller finde løsninger, der er mere spiselige for familien midt i en økonomisk presset tid.

Læs mere her: Kan du få pengene til at slå til?

 

Nytårsforsæt #10: Vær konkret og sig det højt

Vil du højne dine chancer for at holde fast i dit nytårsforsæt, er det vigtigt, at du bliver præcis og sætter dig nogle konkrete mål, så det ikke bare hedder: Jeg vil spare penge - eller jeg vil tabe mig. Eksempelvis med nogle af de forslag, du ser ovenfor.

Det kan også være en god idé at inddrage andre i dit nytårsforsæt. Når et mål bliver sagt højt til andre, så forpligter det lidt mere. Du kan for eksempel også sætte dig sammen med din ægtefælle eller en god ven en gang om måneden, hvor I sammen gør status på jeres mål for 2024. Hvor langt er I nået, og hvordan er den seneste måned gået? På den måde fastholder du et fokus på dine mål og bliver sandsynligvis motiveret til at blive ved med at lave resultater.

 

 

Fortsæt endelig selv listen med gode råd til, hvordan du kan spare penge i 2024. Det kan vise sig, at der er mange penge at spare, hvad enten det er her-og-nu besparelser eller på den lidt længere bane.

Godt nytår - og held og lykke med dine mål i det nye år!

Læs også

Repræsentantskabsvalg 2024

Nu kan vores garanter stemme til repræsentantskabsvalget 2024

Det betyder at de har direkte indflydelse på Sparekassens fremtid. Som garantsparekasse er Sparekassen Kronjylland nemlig selvejende. Det betyder, at ingen aktionærer står og kræver et stort overskud, så de kan få udbytte. Til gengæld er vi gennem demokratiske valg styret af kunderne. Det giver os mulighed for at tænke langsigtet til glæde for både kunder, medarbejdere og samfundet.

Om Sparekassen

Sparekassen Kronjylland har Danmarks mest tilfredse kunder

Både blandt privat- og erhvervskunder ligger Sparekassen Kronjylland nummer 1 i ny undersøgelse. EPSI har netop offentliggjort deres nyeste undersøgelse af tilfredsheden blandt danske bankkunder, og mens der generelt er lav tilfredshed, er situationen en ganske anden i garantsparekassen Sparekassen Kronjylland.

Klaus Skjødt

Om Sparekassen

Halvårsregnskab 2024: Godt første halvår

Sparekassen har haft et godt første halvår af 2024. Halvårsregnskabet byder både på et godt resultat og understreger en fortsat stærk vækst. I første halvår har Sparekassen fået mere end 3.000 flere kunder.

Sparekassen Kronjylland etablerer stort skov- og naturområde

Om Sparekassen

Sparekassen Kronjylland etablerer stort skov- og naturområde

Sparekassen Kronjylland har købt ca. 170 hektar landbrugsjord, som fremover skal gøre en forskel for både klima og natur. Med tiden bliver der også mulighed for gode naturoplevelser.