Familie bolig

Nyheder

Taler du økonomi med dit barn?

Bankrådgiverens gode råd til en sund ungdomsøkonomi 

Det er vigtigt, at vi snakker med vores børn og unge om økonomi og forbrug, så vi kan styrke deres finansielle forståelse. Hvordan du taler om økonomi med dit barn afhænger naturligvis af alder, og om barnet har fritidsjob, mobilbank, netbank, betalingskort, Apple Pay eller MobilePay.

Start med lommepengene

Vores opfordring er, at børn allerede prøver kræfter med at administrere egne penge, fra de begynder at få lommepenge og eventuelt har et fritidsjob. De har nemlig brug for at opnå erfaring, så de bliver i stand til at styre egen økonomi. Det kan for eksempel ske med en lommepengekonto, hvor børnene allerede fra 8-års alderen kan få en simpel og børnevenlig mobilbank-app, hvor de selv kan holde øje med de penge, der går ind og ud på deres konto evt. med en tilknyttet opsparingskonto, hvor pengene måske bliver sparet op til en større ting. Kan de lære at have med digitale penge at gøre fra de er unge, har de et godt udgangspunkt for en sund økonomi resten af livet.

Så tag endelig en snak om økonomi og digitale penge med de unge. Nedenfor har vi samlet en række gode indgangsvinkler. 

Tal økonomi med dit barn gode råd

Økonomiske emner, du kan tale med dit barn om:

Digitale penge

Penge er i stigende grad blevet til digitale tal på mobiltelefonen. Det, at man sjældnere har mønter og sedler i hånden kan godt gøre forståelsen af pengebegrebet mere uhåndgribeligt for dit barn. Du kan eventuelt finde nogle mønter frem og forklare, at de tal der står på kontoen, svarer til de fysiske kroner.

Tag dit barn med på indkøb
En god konkret måde at vise dit barn, hvad penge er værd, er ved at tage dem med på indkøb. Tal om, hvad tingene koster, og hvordan I kan finde gode tilbud og spare penge. I kan eventuelt gøre en konkurrence ud af det ved at give barnet et aftensmadsbudget, der skal overholdes. Eller ved i familien at gætte på, hvad måltidet har kostet at købe ind til.

Lommepenge, løn og fritidsjob


Dit barn får en bedre økonomisk forståelse ved selv at prøve at tjene egne penge og spare dem op. Tal med dit barn om mulighederne og ansvaret ved at få et fritidsjob eller lav en aftale om, at huslige opgaver kan give et månedligt lommepengebeløb. På den måde giver du dit barn muligheden for at administrere sin egen lille økonomi, hvilket kan skabe vigtige erfaringer for fremtiden.

Læs vores guide til dit barns første fritidsjob

Pengeugen som anledning 

I uge 11 har mange af de ældste skoleelever økonomi på skemaet i forbindelse med Pengeugen.

Denne er arrangeret af Finans Danmark og Danmarks Matematiklærerforening. Her deltager ansatte fra banker og sparekasser, heriblandt Sparekassen Kronjylland, som gæsteundervisere i privatøkonomi for at højne børn og unges finansielle forståelse. Ugen er derfor oplagt til at tage en snak om økonomi med dit barn, men vi anbefaler samtidig, at man taler om emnet løbende. 

Lån hus

Årsopgørelse

Måske er din årsopgørelse forkert

Både nogle af vores og andre bankers kunder kan opleve fejl i årsopgørelsen for 2022 fra SKAT - eller forsinkelse af den. Det drejer sig særligt om et antal investeringskunder og nogle af de kunder, der har indfriet/oprettet realkreditlån i 2022.

Bolig forberedelse

Produkter

Økonomisk overblik med en budgetkonto

Med en budgetkonto og et årsbudget for familiens økonomi, kan du skabe et godt overblik over, hvad du bruger dine penge på - og dermed have styr på udgifterne.

Få ro i maven med et økonomisk overblik

Rådgivning

Kan du få pengene til at slå til?

Hvis energikrisen og de stigende priser udfordrer din økonomi for meget, så tag fat i din rådgiver. Så kan I sammen kigge på, hvad der skal til for, at du og din familie har råd til hverdagen, mens vinteren raser. Måske er den rette løsning for dig at sætte dit lån i Sparekassen på pause eller få et tjek af økonomien.

Tal økonomi med dit barn gode råd

Børn og penge

Tal økonomi med dit barn

Det er vigtigt, at vi snakker med vores børn og unge om penge og forbrug, så vi kan styrke deres finansielle forståelse.
Se vores gode råd til en sund ungdomsøkonomi - og til at snakke økonomi med dit barn.