Forskudsopgørelsen er tilgængelig

Nyheder

Vil du give pengegaver til næste generation?


Har du et større beløb stående på bankkontoen, som du ikke har brug for, kan det give god mening at forære nogle af pengene til næste generation. Måske pengene endda kan gøre en særlig stor forskel for dine nærmeste i en tid, hvor inflation og stigende energipriser præger hverdagen.

En mulighed er naturligvis også, at du investerer dem eller sætter dem ind på en pensionsordning, men derved sender du ikke videre til næste generation.

Glæden ved at se gaven gøre forskel

Hvert år har du mulighed for at give et beløb i pengegave til nære familiemedlemmer uden at skulle betale afgift til SKAT. I 2022 må du afgiftsfrit give hvert af dine børn op til 69.500 kroner. Samme beløb må foræres til stedbørn, børnebørn og oldebørn. Det betyder, at et forældrepar samlet kan give hvert af sine børn 139.000 kroner skattefrit i 2022. Svigerbørn må i øvrigt også modtage gaver skattefrit – op til 24.300 kroner.  Bemærk at gaverne ikke kan gives på bagkant. Det betyder, at når kalenderen passerer 31. december, er det ikke kun året, vi vinker farvel til, men også muligheden for at give afgiftsfrie pengegaver i 2022.

Du kan selvfølgelig også give pengegaver til generationer, der er ældre end dig selv. Du kan således tilsvarende give 69.500 kroner afgiftsfrit til dine forældre eller bedsteforældre. Typisk er det dog den ældre generation, der efter et langt liv - og måske et hus, der er betalt ud - oplever at have flere penge, end der er behov for.

Der være flere gode grunde til at give pengegaver. Medmindre der er tale om en ægtefælle eller registreret partner, skal der nemlig betales en boafgift på 15 procent af den del af arven, der overskrider 312.500 kroner i 2022. Når afgiften på 15 procent er trukket fra, skal boet derudover betale en tillægsboafgift på 25 procent af arv til arvinger udenfor den nærmeste familie. Du risikerer altså, at en god bid af din formue ikke går til dine kære.

Noget andet er, at det kan være rart at give med en ”varm hånd” frem for en ”kold” – forstået på den måde, at du får mulighed for at se din pengegave gøre gavn hos dine kære. Samtidig er det måske i højere grad nu, at din familie kan bruge en økonomisk håndsrækning. Både fordi at den aktuelle situation presser manges økonomi, men også fordi at unge mennesker eller børnefamilier i højere grad har gavn af et tilskud til økonomien nu fremfor senere, når de selv er bedre stillede.

Hvert år må du give en afgiftsfri pengegave, og i 2023 hæves beløbsgrænsen til 71.500 kroner. Gaver af et højere beløb skal modtageren betale 15 % i gaveafgift af, og vil du derfor give flere penge end beløbsgrænsen, er det fornuftigt at give pengene over en periode på flere år.

Ønsker du at forære pengegaver til et yngre barn, kan du med fordel indsætte dem på en børneopsparing. Her er renten typisk højere end på en almindelig konto, og den kan udbetales mellem barnets 14.-21. leveår. Samlet kan der maksimalt indskydes 6.000 kroner om året på en børneopsparing, og der må max stå 72.000 kroner. Alternativt kan du vælge at investere pengene for barnet til fremtiden.

I 2022 er satserne for afgiftsfri gaver:

  • Ægtefælle eller registreret partner: Intet loft
  • Børn/stedbørn - og deres børn, børnebørn osv.:  69.500 kroner
  • Plejebørn: 69.500 kroner
  • Samboende kæreste (fælles hjem i mindst to år): 69.500 kroner
  • Svigerbarn - når eget barn er i live: 24.300 kroner
  • Svigerbarn - når eget barn ikke er i live: 69.500 kroner
  • Forældre, stedforældre og bedsteforældre: 69.500 kroner

Skal du nå at gøre brug af nogle af gavereglerne i år, skal du gøre det inden nytår. Næste år kan du igen give gaver, hvis du ønsker det.  

 Andre muligheder

Ønsker du ikke at gøre brug af afgiftsfri gaver, har du også mulighed for at hjælpe næste generation gennem familielån og arveforskud.

 

Læs også

Pas på falske links og svindel

Investering

Nye afviklingsregler på værdipapirer i USA og Canada

27. og 28. maj 2024 træder nye afviklingsregler i kraft i henholdsvis Canada og USA i forbindelse med værdipapirhandel. For begge lande går antal af afviklingsdage for værdipapirer fra 2 til 1 dag.

Få rabat på dyre- og forlystelsesparker

Nyheder

Oplevelser med rabat

Er familien på udkig efter store oplevelser? Som kunde hos os kan du få rabat på en række forlystelses- og dyreparker over hele landet. Du kan købe billetter med rabat til hele familien.

Tjek dit Totalkreditlån direkte i net- og mobilbank

Bolig

Beregn dit Totalkreditlån nemt i net- og mobilbank

Nu kan du tjekke dit Totalkredit og lave nyere beregninger direkte i net- og mobilbank

Unge raadgivning

Konti

Rentestigninger på indlån

Vi har sat renten op på en række indlånskonti for børn og unge. Det samme har vi på Garant Opsparing for SparKron Garanter.