Vi vil spare på energien

Tip til boligkøbere: Fokusér på potentialerne i energimærket, ikke bogstavet

Riv bogstavet væk i energimærket, og læs i stedet om husets potentialer. Sådan lyder rådet fra energiekspert Jakob Bøving Larsen til boligkøbere. 

Måske kender du det. Du er gået ind på boligsiden og skal vælge, hvilke søgefiltre du vil slå til. Område, pris, boligareal, energimærke. Måske tænker du ”Uf, et dårligt energimærke er ikke noget for mig”. Så skal du måske lytte til Jakob Bøving Larsen, Fagansvarlig for energimærker og tilstandsrapporter hos EBAS, der er Danmarks største udbyder af tilstandsrapporter og energimærker til private.

Lad ikke et dårligt energimærke skræmme dig 

- Som boligkøber skal du kigge mere på økonomien end på, hvilket bogstav boligens energimærke har fået. Kig på varmekilden og det beregnede forbrug og vurdér, om du har råd til at bo i huset, forklarer Jakob Bøving Larsen og tilføjer, at et stort A-mærket hus godt kan være dyrere at opvarme end et lille F-mærket hus. Dette skyldes, at energimærket er udregnet ud fra, hvor mange watt bygningen bruger pr. kvadratmeter sammenlignet med en tilsvarende bygning af nøjagtig samme størrelse. Energimærket siger dermed ikke noget om udgiften til det samlede energiforbrug, men hvor meget varme der bruges pr. kvadratmeter. 

Se på potentialerne i energimærket 

Når du har regnet på varmeudgiften, råder Jakob Bøving Larsen til, at du læser energimærket igennem og ser på, hvilke rentable forbedringer der er foreslået. 
- Et dårligt energimærke er ofte et udtryk for, at der er et potentiale. Har du et hus med elradiatorer, vil det typisk blive kategoriseret som E eller F. Men installerer du et radiatoranlæg og en varmepumpe, jordvarme eller fjernvarme, kan du ofte flytte energimærket markant – afhængig af isoleringsgraden vil du i nogle tilfælde kunne flytte det helt op på en B’er, fortæller han og fortsætter:
- Omvendt kan du bo i et C-mærket hus og tænke, at du gerne vil energirenovere, men så viser det sig, at de forbedringer, du kan foretage, er meget dyre og måske ikke rentable.

Riv bogstavet væk 

Hvis du vil have et hus, der er økonomisk overkommeligt og gerne vil lave nogle forbedringer på det, skal du altså ikke nødvendigvis vælge et B- eller C-mærket hus, men snarere kigge lidt længere nede på listen. Sådan lyder rådet fra energieksperten. 
- Riv bogstavet væk på energimærke-rapporten og se mere på mulighederne. Hvis du alligevel vil lave noget om, er det ligegyldigt, hvilket bogstav huset har. For renoverer du, så er du allerede på vej til et meget bedre energimærke, fastslår Jakob Bøving Larsen.

Energispecialist

Jakob Bøving Larsen, Fagansvarlig for energimærker og tilstandsrapporter, EBAS

Læs også

Køge Mini-y får overrakt en gavecheck på 10.000 kr. af afdelingsdirektør i Køge Niklas Præstegaard og privatkundechef Dennis Vangsgaard

Lokal støtte

Støtte til miniature-fællesskab i Køge

I Kjøge Mini-By samles 100 pensionister og efterlønnere om et unikt byggeprojekt, der bringer historien til live og skaber stærke fællesskaber.

Sparekassen lokal

Repræsentantskabsvalg 2024

Nyt repræsentantskab valgt

Sparekassens garanter har netop valgt de 57 repræsentantskabsmedlemmer, der skal repræsentere dem de kommende fire år. 27 af de nuværende repræsentantskabsmedlemmer blev genvalgt, mens der således er 30 nyvalgte. Som noget nyt er repræsentanterne valgt i seks valgkredse.

Ungeliv uden druk i Odder

Garant-millionen

Unge-fællesskab i Odder uden druk

Ungdommen behøver ikke druk: Forældre forsøger at ændre kulturen ved at skabe alkoholfrie fællesskaber for unge i Odder. Garant-millionen bakker op med donation på 75. 000 kr.

Klaus Skjødt

Nyheder

Sparekassen Kronjylland er landets mest socialt ansvarlige bank

På social ansvarlighed og ansvarlig ledelse er Sparekassen helt i top i kundernes vurdering, viser ny undersøgelse fra EPSI Rating Danmark.
EPSI Rating Danmark har netop offentliggjort deres Bæredygtighedsrapport for finanssektoren, og her er Sparekassen Kronjylland helt i top, når kunderne skal vurdere social ansvarlighed og ansvarlig ledelse.