Bobehandling

Går din løn eller pension ind på jeres fælleskonto? Så kan det give dig udfordringer, hvis du pludselig bliver alene

For mange er fællesøkonomi en selvfølge, når man bor under samme tag eller har stiftet familie. Det giver en god mavefornemmelse at være fælles. I har et klart overblik over jeres fælles indtægter og udgifter, og I slipper for at overføre mellem forskellige konti hver måned. Men der er særligt én situation, hvor det er en fordel, at I har hver jeres lønkonto. Hvis din samlever eller ægtefælle dør, kan det nemlig sætte dig i en vanskelig og uønsket økonomisk situation, hvis dine penge går ind på en fælleskonto. 

Ved et dødsfald er der ingen, der må råde over afdødes ejendele, før skifteretten har behandlet boet. Derfor bliver alle afdødes konti, kort, depoter med mere automatisk spærret. Det gælder også jeres fælleskonti, til trods for at de også står i dit navn. Bliver din pension, løn eller anden indkomst overført til jeres fælleskonto, vil du i en periode derfor ikke havde adgang til dine penge. Det gælder, indtil skifteretten har afgjort, hvem der kan råde over afdødes konti. Det tager typisk mindst én måned, afhængigt af hvor kompleks boet er.   

Dødsfald er svært, men vigtigt at italesætte

Det kan være svært at forholde sig til, at livet kan slutte i morgen. Men uanset jeres alder er det en god idé at strikke jeres økonomi sammen, så I beskytter hinanden mest muligt, også hvis det utænkelige skulle ske. Det er for mange stadig en god idé med en fælleskonto til de faste fælles udgifter, så der er styr på den praktiske del af økonomien i hverdagen. Desuden kan I oprette en fælles opsparing, hvor I sammen sparer op til jeres fælles drømme. Men for at sikre jer bedst, bør I have hver jeres lønkonto, hvor jeres løn eller pension går ind.

Det kan være en stor hjælp for dine nærmeste, hvis de ved, hvor de kan finde dine vigtige dokumenter, herunder alt der vedrører din økonomi. Ved at samle alt ét sted kan du være med til at sikre dine nærmeste mere ro i økonomien og mere tid til alle de andre praktiske ting, der skal tages stilling til midt i sorgen, når der sker et dødsfald. 

 Tre ting, I bør gøre for at sikre hinanden økonomisk:

  • Tag en snak om, hvordan I sikrer jer selv og hinanden bedst muligt i forhold til forsikringer, arv og pension. Hvis I ønsker at have jeres rådgiver med på råd, så deltager han eller hun gerne med råd og vejledning
  • Sørg for, at I har hver jeres lønkonto, selvom I er fælles om økonomien i det daglige
  • Sørg for, at jeres nærmeste let kan danne sig et overblik over jeres økonomi

Vil du vide mere om, hvad der sker med afdødes konti, og hvad der er af praktiske opgaver til den efterladte, kan du læse mere om bobehandling i vores brochure om emnet her.

 

Hvornår får Sparekassen besked om en kundes død?

Når en af vores kunder dør, får vi cirka fem hverdage efter dødsfaldet automatisk besked fra CPR-registeret. Du kan som arving også vælge selv at give os besked inden.