Studieliv

Dit barn fylder 18 år

Dit barn bliver myndigt, når det fylder 18 år. Det betyder, at du ikke længere har fuldmagt, og at dit barns underskrift nu forpligter. Barnet får altså flere muligheder, men også lidt mere ansvar. Jeg sætter her fokus på nogle af ændringerne.
Vi kontakter også barnet, når det fylder 18 år. Ligesom alle andre voksne skal barnet nemlig vise legitimation, underskrive et kundeskema og forholde sig til nogle praktiske ting. Har du eller andre haft fuldmagt til barnets netbank eller konto, bliver fuldmagten som udgangspunkt slettet.

Som regel inviterer vi barnet til en snak med os, og det er en kærkommen lejlighed til, at den unge kan få et overblik over sine nye muligheder og kan stille spørgsmål til det at styre sin egen økonomi. Her har barnet også mulighed for at drøfte sine planer og drømme med sin personlige rådgiver – og måske få en snak om, hvordan det er muligt at komme derhen.

En stor ændring er, at barnet også kan optage lån, når det er fyldt 18 år. Hvis den unge på et tidspunkt bliver nødt til at optage et lån, er det afgørende, at han eller hun ikke sætter sig i større gæld, end det er økonomisk forsvarligt. Unge mellem 18 og 30 år har længe haft en tendens til at være dårlige betalere end befolkningen som helhed. Dog går det den rigtige vej, og ifølge Finans Danmarks ”Unge – gæld, forbrug og opsparing” fra marts 2022 har de unges gæld, opsparing og investeringer ændret sig mærkbart de seneste år. Der er sket et betydeligt fald i deres gæld til andre kreditselskaber – altså lån, de optager andre steder end i banken, såsom kviklån og andre forbrugslån. Det skyldes ikke mindst coronakrisen.

Vores rådgivere oplever, at de af vores kunder, der i en tidlig alder kommer ind og får en snak om deres økonomi, hurtigere lærer at styre deres egen økonomi. Det er en vigtig disciplin at kunne, og den skal vi både i bankerne og i de enkelte hjem støtte op om, så de unge får en god økonomisk start. Derfor er det også heldigt, at man ikke behøver vente til 18-års alderen med at få erfaring i, hvordan man styrer sine egne penge. Det kan man allerede få indsigt i og værktøjer til inden. Vi anbefaler, at børn begynder at øve sig på det, allerede fra de begynder at få lommepenge. Det kan man gøre på flere forskellige måder. Det vigtige er, at barnet øver sig i at holde styr på sine lommepenge og lærer nødvendigheden af at lægge penge til side et stykke tid, hvis det ønsker at spare op til en større ting.

Når barnet fylder 18, skal I være opmærksomme på, at det ikke kun er de økonomiske muligheder, der ændrer sig. Ofte dækker børneulykkesforsikringen ikke længere, og gælder det i jeres tilfælde, skal barnet have tegnet en ny. Ulykkesforsikringen sikrer den unge økonomisk, hvis han eller hun kommer ud for en ulykke. Da man aldrig ved, om uheldet er ude i fritiden, på uddannelsesinstitutionen eller på fritidsjobbet, kan det kan være en god idé at vælge en heltidsulykkesforsikring, der - som navnet siger - dækker hele tiden.

Så længe barnet bor hjemme, og familien har en indboforsikring, dækker denne forsikring barnets ting. Der følger ofte også den vigtige ansvarsforsikring med. Det ændrer sig, når barnet flytter hjemmefra. Her gælder det som regel, at barnet er dækket af forældrenes indboforsikring, så længe barnet bor alene og er under 21 år.

Få mere at vide om dine nye muligheder

Relaterede produkter

Investering netbank

ung

Dankort og VisaDankort

Med et Visa/Dankort kan du hæve i automater og betale i butikker i hele verden.

Ung uddannelse

ung

Netbank

Forbrugsoverblik i mobil- og netbank er en funktion, der hurtigt giver et samlet overblik over dit forbrug.

NemID_smartphone

ung

NemID

Slip for papirarket, når du skal bruge NemID i eksempelvis netbank.

Investering

Ung

Digitale løsninger

Det skal være nemt at bruge os, uanset hvor du er. Her har du et overblik over dine mobile muligheder.

Kundedag i Djurs Sommerland

Kundedag

Ses vi til kundedag i Djurs Sommerland?

Nu er det snart tid til en tur i ruuuuuuutsjebanen, og vi glæder os til at møde dig og din familie! Søndag 25. september inviterer Sparekassen Kronjylland til kundedag i Djurs Sommerland til rabatpris. Sparekassens kunder har parken helt for sig selv.

Ny Netbank og Mobilbank

Nyheder

Har du hentet den nye mobilbank? Hvis ikke, bliver du mødt af en fejlmelding

Du har fået en ny privat mobil- og netbank. I løbet af maj og juni bliver adgangen til gammel mobilbank lukket for alle privatkunder. Hvis du prøver at logge på, bliver du mødt af en fejlmelding. Du skal i stedet hente den nye mobilbankapp.

Ferie betalingskort

Betalingskort

Undgå ikke at kunne betale på ferien

Har du et Visa/Dankort? Så er det rart at vide, at der er et betalingsloft på Visa-delen. Visa-delen bruger du, når du bruger kortet i udlandet, på en udenlandsk hjemmeside eller betaler med Apple Pay i butikkerne herhjemme.

Great Place To Work - Danmarks bedste arbejdsplads

Karriere

Er du vores nye kollega?

Vil du noget andet efter sommerferien? Så er du måske vores nye kollega og Sparekassen Kronjylland din nye arbejdsplads. Se alle vores ledige stillinger her.