Studieliv

Dit barn fylder 18 år

Dit barn bliver myndigt, når det fylder 18 år. Det betyder, at du ikke længere har fuldmagt, og at dit barns underskrift nu forpligter. Barnet får altså flere muligheder, men også lidt mere ansvar. Jeg sætter her fokus på nogle af ændringerne.
Vi kontakter også barnet, når det fylder 18 år. Ligesom alle andre voksne skal barnet nemlig vise legitimation, underskrive et kundeskema og forholde sig til nogle praktiske ting. Har du eller andre haft fuldmagt til barnets netbank eller konto, bliver fuldmagten som udgangspunkt slettet.

Som regel inviterer vi barnet til en snak med os, og det er en kærkommen lejlighed til, at den unge kan få et overblik over sine nye muligheder og kan stille spørgsmål til det at styre sin egen økonomi. Her har barnet også mulighed for at drøfte sine planer og drømme med sin personlige rådgiver – og måske få en snak om, hvordan det er muligt at komme derhen.

En stor ændring er, at barnet også kan optage lån, når det er fyldt 18 år. Hvis den unge på et tidspunkt bliver nødt til at optage et lån, er det afgørende, at han eller hun ikke sætter sig i større gæld, end det er økonomisk forsvarligt. Selvom antallet af unge, der havner i RKI som dårlige betalere overordnet er faldet de senere år, viser tal fra Finans Danmark, at det forholder sig modsat for gruppen af helt unge, der netop er blevet myndige eller kun har været det i få år. Blandt både de 18-, 19- og 20-årige er andelen af dårlige betalere nemlig steget fra 2021 til 2022. Der er altså aktuelt et behov for at lære om privatøkonomi og blive klædt på til selv at styre sine pengesager, når man bliver myndig.      

Vores rådgivere oplever, at de af vores kunder, der i en tidlig alder kommer ind og får en snak om deres økonomi, hurtigere lærer at styre deres egen økonomi. Det er en vigtig disciplin at kunne, og den skal vi både i bankerne og i de enkelte hjem støtte op om, så de unge får en god økonomisk start. Derfor er det også heldigt, at man ikke behøver vente til 18-års alderen med at få erfaring i, hvordan man styrer sine egne penge. Det kan man allerede få indsigt i og værktøjer til inden. Vi anbefaler, at børn begynder at øve sig på det, allerede fra de begynder at få lommepenge. Det kan man gøre på flere forskellige måder. Det vigtige er, at barnet øver sig i at holde styr på sine lommepenge og lærer nødvendigheden af at lægge penge til side et stykke tid, hvis det ønsker at spare op til en større ting.

Når barnet fylder 18, skal I være opmærksomme på, at det ikke kun er de økonomiske muligheder, der ændrer sig. Ofte dækker børneulykkesforsikringen ikke længere, og gælder det i jeres tilfælde, skal barnet have tegnet en ny. Ulykkesforsikringen sikrer den unge økonomisk, hvis han eller hun kommer ud for en ulykke. Da man aldrig ved, om uheldet er ude i fritiden, på uddannelsesinstitutionen eller på fritidsjobbet, kan det kan være en god idé at vælge en heltidsulykkesforsikring, der - som navnet siger - dækker hele tiden.

Så længe barnet bor hjemme, og familien har en indboforsikring, dækker denne forsikring barnets ting. Der følger ofte også den vigtige ansvarsforsikring med. Det ændrer sig, når barnet flytter hjemmefra. Her gælder det som regel, at barnet er dækket af forældrenes indboforsikring, så længe barnet bor alene og er under 21 år.

Få mere at vide om dine nye muligheder

Relaterede produkter

Investering netbank

ung

Dankort og VisaDankort

Med et Visa/Dankort kan du hæve i automater og betale i butikker i hele verden.

Ung uddannelse

ung

Netbank

Forbrugsoverblik i mobil- og netbank er en funktion, der hurtigt giver et samlet overblik over dit forbrug.

NemID_smartphone

ung

MitID

MitID er et ID der gør os klar til fremtidens digitale muligheder og udfordringer.

Investering

Ung

Digitale løsninger

Det skal være nemt at bruge os, uanset hvor du er. Her har du et overblik over dine mobile muligheder.

Læs også

Klaus Skjødt

Om Sparekassen

Årsregnskab 2023

Danmarks bedste bankrådgivere og Danmarks mest tilfredse kunder er to af de resultater, som vi i Sparekassen Kronjylland opnåede i 2023. Nu har vi også leveret et regnskab, der viser flot vækst. Vi har nemlig opnået det bedste resultat før skat nogensinde.

cheføkonom Anders Høyer

Investering

Hvordan går det med renterne? Og hvad med inflationen?

VIDEO: Hør hvordan det er gået med inflationen og hvor renten måske skal hen i denne status med Anders Høyer, cheføkonom i Sparekassen Kronjylland.

1000-kronesedler

Kontanter

Farvel til 1.000-kronesedler og gamle seddelserier

1.000-kronesedlen og seddelserier til og med 1997 udgår. Det gør de 31. maj 2025 – i stedet er en ny seddelserie på vej de kommende år. Du har god tid til både at bruge de ældre sedler til betaling - og til at indløse dem.

Bolig fornyelse

Skab overblik

Økonomisk overblik med en budgetkonto

Med en budgetkonto og et årsbudget for familiens økonomi, kan du skabe et godt overblik over, hvad du bruger dine penge på - og dermed have styr på udgifterne.