Hvad sker der, hvis du mister din arbejdsevne, bliver alvorligt syg eller dør? Har du svært ved at svare på de spørgsmål, er du ikke alene.
En ny undersøgelse viser, at 60 procent af danskerne er i tvivl om eller kender slet ikke til forsikringerne i deres pensionsordning. Forsikringer, som ofte dækker ved kritisk sygdom og dødsfald.
Men passer forsikringerne i din pensionsordning til din aktuelle livssituation, eller er der behov for justeringer? Og bør du betale mere ind til pension? Dét kan din bankrådgiver give dig et overblik over.
Har du ikke en pensionsordning med forsikringer, kan vi også hjælpe dig. Sparekassen samarbejder med Letpension, der tilbyder forsikringer ved sygdom og død.
Læs mere på siden Pension er også forsikring
Sådan tjekker du selv din pension og dine forsikringer
Du kan selv tjekke, hvad du får udbetalt, når du går på pension, og hvordan du og din familie er stillet i tilfælde af sygdom eller død på PensionsInfo.
Hent en pensions- og forsikringsoversigt på pensionsinfo.dk
Her kan du også dele oplysningerne med din bankrådgiver eller dit pensionsselskab, hvis du har behov for, at de tjekker, om alt er, som du ønsker. Det giver økonomisk tryghed for både dig og din familie.
Det skal du holde øje med i dine forsikringer
Ved du, hvordan du og din familie er dækket, hvis du mister din arbejdsevne, bliver alvorligt syg eller dør?
Faktisk bliver 19% af danskerne mellem 30 og 65 år uarbejdsdygtige midlertidigt eller varigt, inden de fylder 65 år. Og 15 % dør og efterlader sig arvinger, inden de fylder 65 år.
Derfor anbefaler vi en række forsikringer mod sygdom og død:
- Tab af erhvervsevne. Vi anbefaler, at forsikringen dækker din nuværende indkomst efter AM-bidrag og pensionsbidrag
- Kritisk sygdom. Vi anbefaler en udbetaling på ca. 300.000 kr.
- Sundhedssikring
- Livsforsikring. Vi anbefaler, at forsikringen dækker 5 gange din nettoårsløn
- Børnerente, der udbetaler et årligt beløb til dit barn, hvis du dør. Vi anbefaler, at udbetalingen er på ca. 32.000 kr.
Disse forsikringer er med til at sikre din indtægt, hvis du bliver uarbejdsdygtig, og kan give dig og din familie økonomisk tryghed i en svær situation. De kan være med til at sikre, at der fortsat er råd til gode oplevelser, selvom du bliver alvorligt syg. Og hvis du dør, har din familie mulighed for at komme ovenpå igen, uden at de skal overveje, om de bliver nødt til at sælge huset, eller skal slås med økonomiske vanskeligheder.
Det skal du holde øje med i din pensionsordning
For mange er det lykken at gå på pension efter et langt liv på arbejdsmarkedet, men for andre kan det også være sørgmodigt at skulle sige farvel til gode kolleger og vante rutiner.
Uanset om du er i den ene eller anden kategori, er det vigtigt, at din alderdom ikke er præget af økonomisk utryghed, men at du får det seniorliv, du drømmer om, når du forlader arbejdsmarkedet. Derfor er det vigtigt at spare op til pension.
Vi anbefaler, at du sparer så meget op, at din pension udgør 80 % af din nuværende indtægt de første 20 år af din pensionstilværelse. Og 60 % derefter.
Husk også at spare op på en såkaldt livsvarig pensionsordning, også kaldet en livrente, for den løber aldrig tør, og du er sikret økonomisk tryghed – uanset om du bliver 80 eller 105 år.
Tjek altid din pensionsordning, når der sker vigtige ændringer i dit liv
Du bør jævnligt give din pensionsordning og dine forsikringer et tjek og altid, når der sker vigtige ændringer i dit liv. Eksempelvis når:
- Du får nyt job
- Du har købt lejlighed eller hus
- Du er flyttet sammen med din kæreste eller er blevet gift
- Du har fået børn – både dine egne og eventuelle bonusbørn
- Du er blevet skilt
- Børnene flytter hjemmefra
Det er også altid en god idé at gennemgå din pensionsordning, når du runder 55 år, så du kan få lagt en plan, der sikrer, at du kan få det seniorliv, du ønsker, mens der stadig er tid til at skrue lidt på knapperne.
Start din pensionsopsparing tidligt
Husk også, at det er en god investering i din fremtid at påbegynde en pensionsopsparing tidligt. På den måde skal du lægge mindre til side ad gangen for at opnå en fornuftig opsparing.
Har du flere penge stående på kontoen, end du har brug for og planer med, kan det også være en idé at indbetale endnu mere til pension. Hør mere om dine muligheder hos os eller dit pensionsselskab.