En økonomi med et lille barn
Når du får et barn, følger der nye glæder, men også nye udgifter med. Pludselig skal du have luft i din økonomi til udgifter som bleer og daginstitution. Det kan også være, at boligen eller bilen på et tidspunkt bliver for lille.
Barsel
Du har som udgangspunkt ret til barselsdagpenge, hvis din arbejdsplads ikke betaler løn under din barsel. Barselsdagpenge vil typisk være et lavere beløb end din vante løn, og for mange familier betyder barselsdagpengene derfor en nedgang i familiens faste indtægter. Du kan læse mere om barselsreglerne på borger.dk. . Tal også med din arbejdsplads om, hvilke regler, der gælder for dig.
Børne- og ungeydelse
Når du har et barn under 18 år, får du som udgangspunkt en børne- og ungeydelse sat ind på din NemKonto fire gange om året. Som udgangspunkt bliver børne- og ungeydelsen delt lige mellem barnets forældre. Beløbets størrelse bliver bestemt af familiens indtægt, og du kan finde satserne her.
Udstyr
Et lille barn betyder ofte, at du får behov for at købe udstyr som barnevogn, puslebord, bleer og tøj. Som barnet bliver ældre, ændrer udgifterne sig også til el, vand, varme og mad. Du bør derfor løbende opdatere familiens budget, så du har et overblik over jeres økonomi – både i det daglige, og når det kommer til større køb.
Husk, at alt ikke behøver at være nyt. Du har både mulighed for at købe brugt og for at leje.
Behov for pasning
I mange familier følger efter barslen en vuggestue- eller dagplejeplads til barnet. Prisen er forskellig fra kommune til kommune, men ligger cirka mellem 2.000 og 4.000 kroner månedligt. Prisen afhænger også af, om du kan få søskenderabat, eller om du har ret til tilskud eller friplads.
Husk at sikre hinanden
Når du og din partner har ansvaret for et barn, er det vigtigt, at I ved, hvordan I er dækket, hvis I bliver syge eller kommer ud for en ulykke. Har I ikke en forsikring mod tab af erhvervsevne, kan det få uoverskuelige konsekvenser for jeres økonomi, hvis uheldet er ude. I bør samtidig tage stilling til, hvordan arven skal fordeles, hvis en af jer falder bort. Det er især vigtigt at få på plads, hvis I ikke er gift.
Læs mere om at sikre hinanden her:
Dine, mine eller vores penge?
Når I har et barn sammen, får I automatisk flere fællesudgifter.En fælleskonto kan være god til at styre og dele de faste udgifter, hvis I ikke allerede har det. Vær dog opmærksom på, at I ikke kun bør have fælleskonto, men også hver jeres lønkonto. Har I ikke dét, kan det nemlig give jer udfordringer med at få adgang til jeres egne penge, hvis den ene af jer pludselig dør.