Når I

Karriere studentermedhjælper

Det skal I være opmærksomme på,
når I flytter sammen

Der kan være mange ting at tage stilling til, når man ikke længere bare er sig selv. Udover at blive enige om, hvilke kopper der skal stå forrest i skabet, ja så er det en god idé også at tage stilling til økonomien. Skal vi have fællesøkonomi? Og hvilke fællesudgifter har vi egentlig? Vi har forsøgt at samle nogle generelle råd og hjælp her.

Fælleskonto – fordele og ulemper

Når du flytter sammen med en ægtefælle, kæreste eller anden partner, så har I som regel brug for at være fælles om mange af de faste udgifter. Det er udgifter til vand, varme og el, og sandsynligvis hæfter I også begge for et lån, hvis I bor i en ejerbolig. Bor I til leje deler i sandsynligvis også huslejen og forbrug. Derfor kan det være rigtig fornuftigt med en fælleskonto eller budgetkonto til alle faste og kendte udgifter. Den konto kan stå i flere navne, så I begge har adgang til den og kan se den i jeres Netbank. Fordelen er, at I begge har overblik over udgifterne og alle faste betalinger kører fra den samme konto.

Lav en fast overførsel hver måned fra eksempelvis jeres lønkonto, så I ved, at der er dækning på kontoen. Hver opmærksom på, at der kan være måneder, hvor udgifter er højere. Det er de gerne ved begyndelse af hvert kvartal (1. januar, 1. april, 1.juli og 1. oktober), da realkreditlånet, forsikringer og fagforeningskontingent tit betales kvartalsvis. Så lav et årsbudget, så I ikke står med en tom konto, når for eksempel ejendomsskatten skal betales. Tag fat i din rådgiver, som gerne hjælpe dig med at lave et budget, hvis du er i tvivl om, hvordan du griber det an.

Tal sammen om udgifter og forventninger

Uanset om I er fælles om alt eller bare har en fælleskonto til faste udgifter, så tag en snak om, hvordan I gerne vil have, at jeres økonomi skal være. Hvad skal der være råd til, og hvad er flødeskummet på toppen. Og ikke mindst, hvordan jeres indkomst, som nok er lidt forskellig, skal deles imellem jer. Når I flytter sammen vil I formentlig komme til at opleve mere luft i økonomien, da I nu kun har én husleje, én varmeregning og én licensbetaling. Det gør det ikke til en dårligere idé netop at tale om forventninger og fælles drømme og mål. Står den på køb af villa, kommer der børn, og hvad med ferien? Vi opretter gerne et par forskellig konti, så I fælles får sparet op til det, som betyder noget for jer.

Sammen – men også hver for sig

Selvom der er fordele ved at være fælles om tingene, så kan det alligevel være en fordel at have delt økonomien op imellem sig. For særligt hvis der skulle ske det, som ingen håber, nemlig at din ægtefælle eller samlever dør. I dét tilfælde bliver alle de konti, som ejes eller delvis ejes af den, som dør, låst, indtil boet er gjort op. Derfor kan det være en god idé, at din NemKonto og lønkonto kun er din egen. På den måde er I med til at sikre hinanden, hvis uheldet er ude.

Vi ønsker at give jer økonomisk tryghed. Derfor er I altid velkomne til at spørge os om råd og vejledning.

Find medarbejder

Hvad kan jeg købe bolig for?

Læs også

Bolig andel

Bolig

Andelsbolig

Lad os hjælpe dig videre, hvis du drømmer om en andelsbolig

Kontakt os

Bolig

Energirenovering

Se hvor meget du kan spare

Bolig skatteforhold

Bolig

Forældrekøb

Gør en investering i både barn og bolig

Lån realkredit

Bolig

Lån

Vores seneste anbefaling af lån

Lån hus

Årsopgørelse

Måske er din årsopgørelse forkert

Både nogle af vores og andre bankers kunder kan opleve fejl i årsopgørelsen for 2022 fra SKAT - eller forsinkelse af den. Det drejer sig særligt om et antal investeringskunder og nogle af de kunder, der har indfriet/oprettet realkreditlån i 2022.

Bolig forberedelse

Produkter

Økonomisk overblik med en budgetkonto

Med en budgetkonto og et årsbudget for familiens økonomi, kan du skabe et godt overblik over, hvad du bruger dine penge på - og dermed have styr på udgifterne.

Få ro i maven med et økonomisk overblik

Rådgivning

Kan du få pengene til at slå til?

Hvis energikrisen og de stigende priser udfordrer din økonomi for meget, så tag fat i din rådgiver. Så kan I sammen kigge på, hvad der skal til for, at du og din familie har råd til hverdagen, mens vinteren raser. Måske er den rette løsning for dig at sætte dit lån i Sparekassen på pause eller få et tjek af økonomien.

Tal økonomi med dit barn gode råd

Børn og penge

Tal økonomi med dit barn

Det er vigtigt, at vi snakker med vores børn og unge om penge og forbrug, så vi kan styrke deres finansielle forståelse.
Se vores gode råd til en sund ungdomsøkonomi - og til at snakke økonomi med dit barn.