Når I

Karriere studentermedhjælper

Det skal I være opmærksomme på,
når I flytter sammen

Der kan være mange ting at tage stilling til, når man ikke længere bare er sig selv. Udover at blive enige om, hvilke kopper der skal stå forrest i skabet, ja så er det en god idé også at tage stilling til økonomien. Skal vi have fællesøkonomi? Og hvilke fællesudgifter har vi egentlig? Vi har forsøgt at samle nogle generelle råd og hjælp her.

Fælleskonto – fordele og ulemper

Når du flytter sammen med en ægtefælle, kæreste eller anden partner, så har I som regel brug for at være fælles om mange af de faste udgifter. Det er udgifter til vand, varme og el, og sandsynligvis hæfter I også begge for et lån, hvis I bor i en ejerbolig. Bor I til leje deler i sandsynligvis også huslejen og forbrug. Derfor kan det være rigtig fornuftigt med en fælleskonto eller budgetkonto til alle faste og kendte udgifter. Den konto kan stå i flere navne, så I begge har adgang til den og kan se den i jeres Netbank. Fordelen er, at I begge har overblik over udgifterne og alle faste betalinger kører fra den samme konto.

Lav en fast overførsel hver måned fra eksempelvis jeres lønkonto, så I ved, at der er dækning på kontoen. Hver opmærksom på, at der kan være måneder, hvor udgifter er højere. Det er de gerne ved begyndelse af hvert kvartal (1. januar, 1. april, 1.juli og 1. oktober), da realkreditlånet, forsikringer og fagforeningskontingent tit betales kvartalsvis. Så lav et årsbudget, så I ikke står med en tom konto, når for eksempel ejendomsskatten skal betales. Tag fat i din rådgiver, som gerne hjælpe dig med at lave et budget, hvis du er i tvivl om, hvordan du griber det an.

Tal sammen om udgifter og forventninger

Uanset om I er fælles om alt eller bare har en fælleskonto til faste udgifter, så tag en snak om, hvordan I gerne vil have, at jeres økonomi skal være. Hvad skal der være råd til, og hvad er flødeskummet på toppen. Og ikke mindst, hvordan jeres indkomst, som nok er lidt forskellig, skal deles imellem jer. Når I flytter sammen vil I formentlig komme til at opleve mere luft i økonomien, da I nu kun har én husleje, én varmeregning og én licensbetaling. Det gør det ikke til en dårligere idé netop at tale om forventninger og fælles drømme og mål. Står den på køb af villa, kommer der børn, og hvad med ferien? Vi opretter gerne et par forskellig konti, så I fælles får sparet op til det, som betyder noget for jer.

Sammen – men også hver for sig

Selvom der er fordele ved at være fælles om tingene, så kan det alligevel være en fordel at have delt økonomien op imellem sig. For særligt hvis der skulle ske det, som ingen håber, nemlig at din ægtefælle eller samlever dør. I dét tilfælde bliver alle de konti, som ejes eller delvis ejes af den, som dør, låst, indtil boet er gjort op. Derfor kan det være en god idé, at din NemKonto og lønkonto kun er din egen. På den måde er I med til at sikre hinanden, hvis uheldet er ude.

Vi ønsker at give jer økonomisk tryghed. Derfor er I altid velkomne til at spørge os om råd og vejledning.

Find medarbejder

Hvad kan jeg købe bolig for?

Læs også

Bolig andel

Bolig

Andelsbolig

Lad os hjælpe dig videre, hvis du drømmer om en andelsbolig

Kontakt os

Bolig

Energirenovering

Se hvor meget du kan spare

Bolig skatteforhold

Bolig

Forældrekøb

Gør en investering i både barn og bolig

Bolig

Lån

Vores seneste anbefaling af lån

Læs også

Repræsentantskabsvalg 2024

Nu kan vores garanter stemme til repræsentantskabsvalget 2024

Det betyder at de har direkte indflydelse på Sparekassens fremtid. Som garantsparekasse er Sparekassen Kronjylland nemlig selvejende. Det betyder, at ingen aktionærer står og kræver et stort overskud, så de kan få udbytte. Til gengæld er vi gennem demokratiske valg styret af kunderne. Det giver os mulighed for at tænke langsigtet til glæde for både kunder, medarbejdere og samfundet.

Om Sparekassen

Sparekassen Kronjylland har Danmarks mest tilfredse kunder

Både blandt privat- og erhvervskunder ligger Sparekassen Kronjylland nummer 1 i ny undersøgelse. EPSI har netop offentliggjort deres nyeste undersøgelse af tilfredsheden blandt danske bankkunder, og mens der generelt er lav tilfredshed, er situationen en ganske anden i garantsparekassen Sparekassen Kronjylland.

Klaus Skjødt

Om Sparekassen

Halvårsregnskab 2024: Godt første halvår

Sparekassen har haft et godt første halvår af 2024. Halvårsregnskabet byder både på et godt resultat og understreger en fortsat stærk vækst. I første halvår har Sparekassen fået mere end 3.000 flere kunder.

Sparekassen Kronjylland etablerer stort skov- og naturområde

Om Sparekassen

Sparekassen Kronjylland etablerer stort skov- og naturområde

Sparekassen Kronjylland har købt ca. 170 hektar landbrugsjord, som fremover skal gøre en forskel for både klima og natur. Med tiden bliver der også mulighed for gode naturoplevelser.