Du har fået dit første job

karriere_unge

Din nye økonomiske situation

Tillykke med dit første job. Mange års slid og slæb på skolebænken har nu endelig betalt sig, og du har nu fået dit første job, som muligvis giver lidt flere penge mellem hænderne. Det kan også give dig flere muligheder - men samtidig skal du også være opmærksom på, at der er nogle udgifter, der kan stige. Vi har samlet nogle gode råd til, hvordan du kommer bedst fra start i dit nye job, så du slipper for økonomiske bekymringer.

Læg et budget

Når din økonomiske situation ændrer sig, er det en rigtig god ide at lægge et budget for at få et overblik over dit nye rådighedsbeløb. Dit rådighedsbeløb er det beløb, du har tilbage, når alle faste udgifter er betalt. Du kan bruge budget-skabelonen på raadtilpenge.dk.

A-kasse og fagforening

Indtil nu kan du som studerende have nydt godt af studierabatter – eksempelvis en billigere a-kasse under studietiden. For mange stiger a-kassens kontingent, når du afslutter din uddannelse - det skal du være opmærksom på at lægge ind i dit budget, så du ikke bliver overrasket. Selvom du lige nu er i arbejde, kan det være en god ide, at du fortsat er medlem af en a-kasse. På den måde er du sikret en dagpengesats, hvis du en dag bliver arbejdsløs. Det er samtidig en god ide, at du melder dig ind i en fagforening, der har til formål at forbedre eller beskytte medlemmernes fælles interesser.

Forsikringer

Som ung og nyuddannet ligger pensionsalderen langt ude i fremtiden. Alligevel skal du allerede nu til at begynde at tænke over din pensionsordning og dine pensionsforsikringer. Det er derfor en god idé, at du begynder at spare op til din pension nu, da det er din fremtidige forsikring.

Derudover er det vigtigt, at du undersøger, hvorvidt du via dit nye job har en livsforsikring og en forsikring mod tab af erhvervsevne. Ved en ulykke eller sygdom kan du miste en del af din evne til at gå på arbejde, og det kan have betydning for din mulighed for at tjene penge og dermed betale dine udgifter. Derfor kan en forsikring mod tab af erhvervsevne være et meget vigtigt tilkøb. Hvis uheldet er ude, og du bliver syg eller invalideret, sikrer denne forsikring dig nemlig, at du frem til pensionen kan modtage en rimelig indkomst. Tag en snak med din personlige rådgiver, så I sammen sikrer, at du er ordentlig forsikret.

Du skal huske at ændre din forskudsopgørelse, idet din indtjening nu har ændret sig. Det gør du på skat.dk.
Vidste du, at du på pensionsinfo.dk kan logge ind med dit MitID og få et overblik over din pension?

Dine drømme

Dit nye job giver dig muligvis flere penge mellem hænderne. Det kan føre dig et skridt nærmere en realisering af dine drømme. Lad os hjælpe dig med at sætte ord på dine drømme, så vi sammen kan lægge en plan for, hvordan du realiserer dem.

Drømmer du om ny bolig?

Du får nu en fast indkomst og har nye muligheder for at optage et lån, hvis du drømmer om at blive boligejer eller ejer af et andelsboligbevis. Det kan være en god ide at begynde opsparing til dette, da det er et lovkrav, at du selv skal lægge 5 % af boligens pris i udbetaling. Kontakt din personlige rådgiver, og læg sammen en plan for, hvorvidt det er muligt at skifte din nuværende bolig ud med lejebolig, ejerbolig eller andelsbolig.

Du kan via denne låneberegner få et fingerpeg om, hvor meget du kan købe bolig for. Kontakt din personlige rådgiver for en mere præcis beregning.

Drømmer du om (ny) bil?

Måske ligger dit nye job et stykke fra din bopæl, eller måske vil du bare gerne have mere fleksibilitet i din hverdag? Uanset grunden, så har du med en fast indkomst ofte god mulighed for at optage et billån. Her kan du læse mere om at være ung og købe ny bil. Du kan også læse mere om billån i Sparekassen Kronjylland nedenfor:

  • Vi skræddersyr en løsning til dig med gode fordele. 
  • Vi giver dig en attraktiv finansiering af bilen 

Vidste du....

At du kan få kørselsfradrag, hvis du har mere end 24 kilometer til og fra arbejde (over 12 kilometer hver vej)? Læs mere på skat.dk, hvor du også kan beregne dit kørselsfradrag og dermed, hvad du kan få tilbage i skat.

Drømmer du om at komme af med dit studielån?

Måske drømmer du om at afvikle dit studielån forud for optagelse af eksempelvis bil eller boliglån. SU-lån har en meget lav rente, og hvis du har anden gæld, kan det give god mening at afvikle denne før, du påbegynder afvikling af SU-lånet. Du kan undersøge, hvilken rente der er på dit SU-lån på min.su.dk - faktisk er det her, du kan se alt om dit SU-lån.

Drømmer du om familieforøgelse?

Hvis du drømmer om familieforøgelse, kan det være en god idé at få et overblik over, hvordan det påvirker din økonomi. Du kan læse mere om familieforøgelse her.

Øget indtjening - skal dine penge blive til flere?

Den første lønseddel kommer ind ad døren, og det kan være, at du allerede nu har mulighed for at lave en opsparing til realisering af dine drømme. Der skal stadig være plads i budgettet til fornøjelser, men det kan samtidig være en god ide at påbegynde en opsparing. Og hvorfor ikke få mest muligt ud dine penge? Kontakt din personlige rådgiver og hør om investering kan være en god løsning for dig.

Få mere at vide om dine nye muligheder

Relaterede produkter

Bolig fornyelse

ung

Forbered dit boligkøb

Der ligger mange overvejelser bag et boligkøb. Forløbet er ofte langt og med mange overvejelser og beslutninger - og med flere involverede parter.

Ung uddannelse

ung

Din første bil

Med egen bil følger ofte også andre udgifter - benzin, forsikring, service osv. Vi kommer hele vejen rundt, når vi skal kigge på din mulighed for at blive godt kørende.

Familie barn

ung

Familieforøgelse?

Et nyt familiemedlem får højest sandsynligt også betydning for din økonomi. Der er eksempelvis udgifter til bleer og dagsinstitution, og pladsen kan også blive trang.

Investering netbank

Ung

Digitale løsninger

Det skal være nemt at bruge os, uanset hvor du er. Her har du et overblik over dine mobile muligheder.

Læs også

Pas på falske links og svindel

Investering

Nye afviklingsregler på værdipapirer i USA og Canada

27. og 28. maj 2024 træder nye afviklingsregler i kraft i henholdsvis Canada og USA i forbindelse med værdipapirhandel. For begge lande går antal af afviklingsdage for værdipapirer fra 2 til 1 dag.

Få rabat på dyre- og forlystelsesparker

Nyheder

Oplevelser med rabat

Er familien på udkig efter store oplevelser? Som kunde hos os kan du få rabat på en række forlystelses- og dyreparker over hele landet. Du kan købe billetter med rabat til hele familien.

Tjek dit Totalkreditlån direkte i net- og mobilbank

Bolig

Beregn dit Totalkreditlån nemt i net- og mobilbank

Nu kan du tjekke dit Totalkredit og lave nyere beregninger direkte i net- og mobilbank

Unge raadgivning

Konti

Rentestigninger på indlån

Vi har sat renten op på en række indlånskonti for børn og unge. Det samme har vi på Garant Opsparing for SparKron Garanter.